Hogyan válasszuk ki az ideális ágyat a hálószobába?

Szerző: Játékmester Közzétéve:

Miután minden ember rengeteg időt eltölt az ágyban, egyáltalán nem mindegy – sem kényelem, sem egészség szempontjából -, hogy milyen fekvő alkalmatosságot választunk hálószobánkba. Az ágy mellett a másik fontos tényező az ideális matrac felkutatása. Mivel egy olyan darab, amely nem biztosít megfelelő támaszt a gerincünk körüli támasztóizmok számára, idővel elkerülhetetlenül derékfájásunk okozója lesz. Ahhoz, hogy megfelelő minőségben tudjunk aludni a mindennapok során és ne legyünk stresszesek valamint kialvatlanok, az ágy, illetve matrac kiválasztásánál ezért érdemes figyelembe venni egy pár szempontot.

ágy

Miket gondoljunk át?

Az első dolog, amit meg kell vizsgálnunk, hogy milyen testhelyzetben alszunk. Természetesen egy ágy kiválasztásánál nagyon fontos a méret, hogy egyáltalán befér-e a szobába, és nem fogalja el a helyiség túl nagy részét. Ám legalább olyan lényeges, hogy éppen háton, hason vagy netán oldalfekvésben alszunk, mivel ezen szempont nagyban befolyásolhatja a matrac keménységét.

Következik annak a kérdésnek a tisztázása, hogy ki fog aludni az ágyban. Egy idősebb ember számára ideálisabb a magasított ágy a könnyebb fel- és leszállás érdekében. Ám egy gyermek esetében pont fordítva érdemes eljárni, miután korukból adódóan a lurkók méretei is kisebbek. Manapság rengeteg ágy webáruház található a neten, amely kicsik és nagyok számára is egyaránt szolgál kielégítő megoldással.

Nagyon sokan szenvednek valamilyen allergiában, amit a rosszul megválasztott fekhely bizony sajnos csak ronthat. Ha egy mód van rá, az ilyen típusú betegséggel küzdőknek inkább az allergiabarát kivitelt választani. Ha esetleg valamilyen okból kifolyólag erre nincs lehetőségünk, legalább törekedjünk egy mosható matrac beszerzésére, azzal is sokat segíthetünk allergiánknak.

Alapanyagok és anyagiak

A legtöbb fekvőbetét latex vagy valamilyen memóriaszivacsból készül, mindegyiknek megvannak a maga előnyei és hátrányai. Előbbi kialakítás esetében – ha netán matracvédőt használunk ágyunkon – a testet engedi szellőzni, míg utóbbi alkalmazkodik a test helyzetéhez, kímélve így az izmokat és ízületeket. Amennyiben szeretnénk tartósabb vételt nyélbe ütni, egy fekvőbetét ideális választás. Miután könnyebb lecserélni a betétet, mint az egész ágyat, így ez egy tartós és gazdaságos megoldás.

Fekvőalkalmatosságunk kiemelt szerepet játszik abban, hogy másnap hogyan teljesítünk. Ám ami ennél is fontosabb, az ideális ágy és matrac kiválasztása nagyban hozzájárul ahhoz, hogy még hosszú ideig egészségesebbek és kiegyensúlyozottabbak lehessünk.

Kategória: Enteriőr