Térkő kiválasztása: milyen szempontokat vegyünk figyelembe?

Szerző: Játékmester Közzétéve:

Ma már hatalmas kínálat áll rendelkezésünkre, legyen szó bármiről. Így van ez a térkövek esetében is. Akár közterületre, akár saját kertünk egy részére szeretnénk térkövet lerakni, az áruházakban megtapasztalhatjuk a bőség zavarát. Cikkünkben azonban adunk pár jó tanácsot, hogy mi alapján döntsük el, melyik térkő lesz a nyerő.

térkő

Gondolkodjunk előre!

Tegyük fel, hogy a kertünkben szeretnénk kialakítani egy járdát, ami a házunktól a melléképületig vezet. Ilyenkor fontos az esős, havas időre is gondolnunk, ezért érdemes olyan térkövet választanunk, ami kevésbé csúszós ilyen időjárási viszonyok között. Lehet viszont, hogy a kocsifeljárót szeretnénk térkövekkel kirakni. Persze az autónak is számít, hogy az út ne legyen csúszós, azonban ebben az esetben már nem feltétlenül lesz ez a fő szempont, hiszen az autón jó esetben téli gumi van, és a kocsibehajtón amúgy sem száguldozunk, hogy veszélyes legyen.

Terhelhetőség és forgalom

Az előző szempont kiegészítéseként fontos figyelembe venni, hogy milyen funkciót tölt majd be udvarunkon a térkő. Nem mindegy ugyanis, hogy csak gyalogos forgalmat kell elbírnia, vagy egy vagy több személygépkocsit. Egy ekkora súlyú dolog ugyanis kárt tehet a szép új burkolatunkban.

A forgalmat inkább közterek esetén kell figyelembe venni, hiszen otthonunkban még egy nagyobb kerti party esetén sem lehet túlterhelni a burkolatot.

Esztétika

Természetesen az sem mindegy, hogy néz ki. Persze ez az utolsó szempontok egyike, de ha már új térkő vásárlása előtt állunk, vegyünk olyat, amit szívesen nézünk udvarunkon hosszú évekig. Szánjuk rá az időt és energiát, és böngésszük végig a Metalloglobus kínálatát. Képzeljük el a térköveket kertünkben, milyen szín és forma állna jól neki?

Költségvetés

A burkolni kívánt terület nagyságától függően érdemes kalkulálnunk is. Amennyiben ugyanis nagyobb területről van szó, nem biztos, hogy érdemes a legdrágább kategóriájú termékek közül válogatni. Azért próbáljuk meg a nagyon olcsóbb fajtákat is kerülni, hiszen ott feltételezhetően a minőség is rosszabb.

Kategória: Enteriőr