Mi az a fogászati CT? Ezeket érdemes tudnod róla!

Szerző: Játékmester Közzétéve:

A fogászati CT, más néven fogászati 3D röntgen vagy CBCT (Cone Beam Computed Tomography), egy olyan képalkotó eljárás, amely részletes, háromdimenziós képeket készít a páciens fogairól, állkapcsáról és környező szövetekről. Ez az eljárás egyre népszerűbbé válik a fogászati diagnosztikában és kezeléstervezésben, mivel számos előnnyel rendelkezik a hagyományos két dimenziós röntgenfelvételekhez képest.

fogászati ct

Hogyan működik a fogászati CT?

A fogászati CT gép egy speciális röntgensugarat használ, amely egy kúpalakú nyalábban pásztázza végig a páciens fejét. A gép körbeforog a páciens feje körül, és több száz képet készít különböző szögekből. Ezeket a képeket egy számítógép összesíti, és háromdimenziós képet hoz létre, amely részletesen megmutatja a csontokat, fogakat és a lágy szöveteket.

A fogászati CT előnyei

Pontos Diagnózis

A fogászati CT lehetővé teszi a fogorvosok számára, hogy részletes és pontos képet kapjanak a páciens fogazatáról és állkapcsáról. Ez segít a pontosabb diagnózis felállításában és a megfelelő kezelés kiválasztásában.

Kezeléstervezés

A 3D képek különösen hasznosak a kezeléstervezés során, például implantátumok behelyezésénél, állkapocssebészeti beavatkozásoknál, vagy bonyolultabb foghúzásoknál. A fogorvosok előre láthatják az esetleges problémákat és pontosan megtervezhetik a beavatkozásokat.

Csökkentett Sugárterhelés

A hagyományos CT vizsgálatokhoz képest a fogászati CT sokkal kisebb sugárterheléssel jár, ami különösen fontos szempont a páciensek biztonsága érdekében. A CBCT technológia minimalizálja a sugárzás mennyiségét, miközben kiváló minőségű képeket biztosít.

Mikor ajánlott a fogászati CT?

Implantológia

A fogászati implantátumok beültetése előtt gyakran használnak fogászati CT-t, hogy pontosan megállapítsák az állcsont sűrűségét és szerkezetét, valamint hogy meghatározzák a legjobb helyet az implantátumok számára.

Szájsebészet

Bonyolultabb szájsebészeti beavatkozások, mint például az állkapocs rekonstrukciója vagy ciszták eltávolítása előtt, a fogászati CT segít a sebészeti tervezésben és a potenciális komplikációk elkerülésében.

Fogszabályozás

Fogszabályozási kezelések előtt és alatt is használják a fogászati CT-t, hogy pontosan megtervezhessék a fogak mozgatását és nyomon követhessék a kezelés előrehaladását.

Kategória: Body