Vízvezeték szerelés házilag: 5 rétegű rendszerek

Szerző: Játékmester Közzétéve:

Bár a saját kezűleg elvégzett otthoni vízvezeték szerelés elsőre ijesztőnek hangzik, azonban nem ördögtől való mutatványra vállalkoznak azok, akik úgy döntenek, hogy belevágnak. Ha ismerjük a technológiai fogásokat, a végeredmény egy egész életen keresztül használható lesz. Persze ehhez az egyéntől nem kevés bátorság szükséges, hogy belevágjon, emellett minimális vízszerelési ismeretek elsajátításához való hajlandóságot is megkíván a történet. Írásunkban napjaink egyik hatalmas teret hódító csővezeték rendszerével ismerkedünk meg picit behatóbban, az ötrétegű rendszerekkel.

press idom kínálat

Mit érdemes elöljáróban tudni az 5 rétegű rendszerekről?

Kezdetnek azt érdemes mindenképp tudni ezen rendszerekről, hogy a legkisebb beruházással szerelhetők be. Manapság a hozzájuk tartozó kulcsos, illetve press idom kínálat széles választékban található meg a polcokon, így szinte biztosan találunk hozzá megfelelő kiegészítőket is. Az 5 rétegű rendszerek élettartama gyakorlatilag az épület élettartamával megegyezik, a költséghatékony beszerelés miatt pedig hihetetlen népszerűségnek örvendenek. Oxigén diffúz mentes csöveknek is szokták nevezni, mivel a rétegeknek köszönhetően az oxigén képtelen bediffundálni a falon, így a rendszerben nem lesz oxidáció. Használható hideg- és meleg vizes vízvezetékekhez, központi fűtéshez, padlófűtéshez vagy bekötésekhez. A nyomásállóságuk megközelítőleg 10 bar, emellett körülbelül 95 Celsius fokig hőállóak. Bár általában 200 méteres tekercsekben lehet kapni őket, de igény szerint méterenként is levágják nekünk.

A rendszer szerelése

Lehet őket press-, valamint kulcsos idomokkal is felszerelni. A szerelés maga úgy veszi kezdetét, hogy cső ollóval levágjuk a csövet és kikalibráljuk – hasonlóan, mint a KPE csőnél. Vegyük figyelembe, hogy az ötrétegű rendszernek a kalibrálója a méretkülönbözőségek miatt eltérő, így erre figyeljünk. Amint kikalibráltuk, press idomoknál rá kell tolni az idomot majd préseljük le azt, míg kulcsos idomok esetén bontsuk szét az anyát és a szorító gyűrűt, majd ezeket húzzuk a csőre, majd toljuk rá az idomra a csövet. Vigyázzunk,  hogy a gumigyűrűk ne sérüljenek. Ezután nincs más dolgunk, mint ráhúzni az anyát, amíg az nem nyikordul.

 

Kategória: Uncategorized