Pótmunka és többletmunka

Szerző: Játékmester Közzétéve:

Bármely megbízás esetében felmerülhet, hogy az előre megbecsült munkamennyiséghez képest többre van szükség. Érdemes előre ismerni a többletmunka és pótmunkához kapcsolódó jogszabályokat, előírásokat. Így a vitás helyzetek is gyorsabban megoldódhatnak.

Költségek meghatározása

A vállalkozói szerződésekben, a megbízó és a vállalkozó között előre lefektetik a költségeket. Ez történhet tételesen és általány alapján is.

Tételes megbízás esetében az elvégzett munka mennyiség szerint történik meg a díjazás pl. óradíj és költségek alapján meghatározva.

Általányos kifizetéskor viszont előre, a szerződésben megvan határozva a díj, ami az elvégzett munkáért jár, függetlenül pl. a költségektől vagy a szükséges idő mennyiségtől.

Mi a többletmunka és pótmunka, mi a különbség?

A többletmunka kifejezés az alábbi esetekben használható:

  • Azon munkák esetében, amelyek vállalva voltak a tervben, de a díjat tartalmazó költségvetésben nem.
  • A terv megvalósításához nélkülözhetetlen munkák esetében, még ha az eredeti terv konkrétan nem is tartalmazta azt, pl. műszakilag szükséges feladatok.

A fentebb említett 2 eset során a vállalkozó köteles elvégezni a munkát.

Amennyiben tételes díjazás volt megszabva előre, a vállalkozó követelhet extra költségtérítést, ha nem volt előre látható a többletmunka. Általányos megbízás esetében viszont erre nincs lehetősége.

A pótmunka kifejezés az alábbi esetekben merülhet fel:

Az utólag megrendelt munkát nevezzük pótmunkának. Ez esetben nem az eredeti tervek alapján szükséges további munkáról van szó. Pótmunka pl. tervmódosítás során válhat szükségessé.

Pótmunka díjazásra akkor lehet szükség, ha általányos díjazás volt előre megadva, de a cél változása révén további munkát igényel a megrendelő. Ez nem része az általány díjának, tehát tételesen történik.

Tehát többletmunka felmerülhet általányos és tételes díjazán esetén is. Pótmunka pedig általányos díjazás esetében szükséges, az előre meghatározott díj mellett tételes költségek is felmerülhetnek ez esetben.

Pótmunka

Többletmunka: mire kell vigyázni?

Amennyiben a vállalkozó nem mérte fel kellően előre a szükséges költségigényt, feladat nagyságát, a többletmunkát köteles elvégeznie általányos kifizetés esetén is. A műszaki szükségességből fakadó munkák kockázata is a vállalkozót terheli. Ez garantálja, hogy a vállalkozó ne becsülhesse túlzottan alá az elvégzendő munkához szükséges költségeket, csak azért hogy elnyerjen egy munkát.

Szeretne még többet megtudni a pótmunka és többletmunkával kapcsolatos szabályozásról? Ez esetben a figyelmébe ajánljuk az alábbi cikket:

https://www.drbodo.hu/cegugyek/potmunka-vagy-tobbletmunka-mi-a-kulonbseg/

Kategória: Jogvilág