Mit jelent a napenergia?

Szerző: Játékmester Közzétéve:

A napenergia gyakran előkerülő téma a megújuló energiaforrásokhoz, vagy éppen az energiaköltségek csökkentéséhez kapcsolódóan. Nem is meglepő, hiszen már évtizedek óta beváltja a hozzá fűzött elvárásokat ipari és lakossági szinten is. Ez egyébként örvendetes hír, mivel az energiaárak nagyon növekednek, és nem kis terhet rónak a fogyasztókra. Így jó, hogy vannak elérhető és bevált alternatív források is. Habár ez első időszakban sokan tartottak ezek felhasználásától, de talán ez amiatt volt így, mert új megoldásoknak számítottak, nagyon eltértek a megszokottaktól. Viszont manapság a napenergia felhasználása már egyre inkább elterjed, viszont tudjuk-e, hogy pontosan mit is takar maga a napenergia fogalma?

 

A napenergia meghatározása

 

A napenergia jelentése úgy lehetne leírható, mint a napból érkező energia. A Nap lényegében úgy működik, mint egy folyamatosan működő, távoli reaktor. Magjában folyamatos nukleáris reakciók mennek végbe. A magfúzió során a hidrogén héliummá alakul, és az így keletkezett és az űrbe sugárzott energia egy kis része eléri a Földet is. Ez biztosítja számunkra az éltető fényt és a hőmérsékletet, mely lehetővé teszi az életet a bolygónkon.

A napenergia felhasználása pedig az az átalakítási folyamat, melynek során villamos energiát vagy éppen hőt állítunk elő a segítségével.

napelem panelek a napenergia átalakításához

Napenergia Magyarországon

 

Magyarországon úgy tűnik, hogy jól megéri napenergia-rendszer kiépítésébe fektetni, mivel magasnak mondható a napsütéses órák száma. Talán emiatt is láthatunk hazánkban nagyon sok épület tetején, egyéb helyeken napelem paneleket, napelem parkokat. Sokan kreatív megközelítéssel építik ki a rendszert és akár parkolók fölé árnyékolás céllal helyezik el őket.

A kivitelezésbe egyébként már nagyon vállalható áron bele tudunk vágni, a kérdés inkább az igények, a felhasználás célja, így pedig a rendszer méretezése tud lenni. Ezeket érdemes szakemberekkel körültekintően megbeszélnünk és egyeztetnünk először, és csak ezek után belevágni a folyamatba.