Mindent az innovatív IBC tartályok logisztikai felhasználásáról

Szerző: Játékmester Közzétéve:

 

A szállítás és raktározás, azaz a logisztika folyamatok többsége hatalmas nehézségeket rejt magában. Ez nem csoda, hiszen gondoljunk bele, hogy mennyire bonyolult tud lenni az egyes termékek és anyagok tárolása. Mindez függ a halmazállapotuktól, méretüktől, tartósságuktól, de ezek csak a legfontosabbak a sok közül. A logisztikában ezért gyors és innovatív megoldásokat volt szükséges kifejleszteni annak érdekében, hogy megfelelő minőségben történhessen a szállítás és tárolás. Ebben a blogposztban az egyik népszerű fejlesztésről és tárolási eszközről, az IBC tartályokról tudhatsz meg többet.

Mik azok IBC tartályok?

Az IBC tartály felhasználása a logisztikában kiemelt szereppel bír. Főként a  folyékony, ömlesztett, nem teljesen szilárd halmazállapotú, vegyi vagy nem vegyi anyagok tárolására és szállítására használják. Az IBC az “Intermediate Bulk Container” rövidítése, ami szintén az előző mondatra utal.

Több iparág a hasznát tudja venni ezeknek az eszközöknek, például a gyógyszer- és az élelmiszeripar is. Leginkább műanyagból készülnek ezek a tartályok, de léteznek fémből, illetve valamilyen kompozitból előállított konténerek is. Egyes változatai alkalmasak veszélyes áruk tárolására és szállítására is, ezeknek viszont ADR minősítéssel kell rendelkezniük.

Ezek a tartályok általában hasáb formájúak, de előfordulhatnak más alakú kivitelek is. A legáltalánosabb talán a fém ketreces műanyag IBC tartály, de létezik például összecsukható változat is, tehát az igények széles körét kielégítik. A leggyakoribb hasznos űrméret 1000 liter, de vannak kisebb és nagyobb konténerek is. Egy vagy kettő kieresztő nyílás található rajtuk a kivitelüktől függően.

Milyen előnyeik vannak?

Sok szempontra kell figyelni az tartályok tervezésekor, hiszen a költséghatékony és biztonságos szállíthatóság és tárolás a céljuk. A szállíthatóságot segíti, hogy szabványos raklap alapterületével megegyező méretűek a tartályok. A költséghatékonyságot segíti, hogy a egyes tartályok egymásra helyezhetők. És az egyik legnagyobb előnyük, hogy mivel tisztíthatók többszöri felhasználásra is alkalmasak.

Gondold át, hogy te tudod-e alkalmazni az IBC tartályokat a logisztikai folyamataidban és használd ezt a költséghatékony eszközt!