Mindent a cukorbetegségről: típusai, kezelésük

Szerző: Játékmester Közzétéve:

diabétesz hatékony kezelése

A cukorbetegségről ma már mindenki hallott, sajnos társadalmunk egész nagy hányadát érinti a betegség, ami a jelenlegi tudomány szerint nem gyógyítható. Nem egy új eredetű betegségről van szó, már az ókroban is ismerték a tüneteit. A cukorbetegség, vagy más szóval diabétesz egyfajta anyagcsere zavart jelent. A szervezet ilyenkor a glükózt nem tudja feldolgozni, ami inzulin hiányhoz, vagy a szervezet inzulinnal szembeni értéketelenségéhez vezet.

 

A cukorbetegség fajtái

Két féle cukorbetegséget különböztetünk meg.

Az 1-es típusú betegség esetében a hasnyálmirigy nem tud elég inzulint termelni a szervezetben. Ebben az esetben a betegséggel küzdők inzulinra szorulnak, amit külső segítséggel kell a szervezetükbe juttatni. Az 1-es típusú diabétsesz kialakulásának az okai még nem ismertek, de a cukorbetegek 4-6%-a tartozik ebbe a kategóriába.

A 2-es típusú cukorbetegség esetén a hasnyálmirigy képes az inzulin termelésére, de az inzulin nem fejt ki semmilyen hatást a szervezetben. Kialakulásában a túlsúlyosságnak és a mozgás hiányos életmódnak nagy szerepe van. Gyakran fel sem tűnnek a betegeknek a tünetek, valamilyen rutin viszgálat során derül ki számukra a tény, hogy diabéteszük van.

 

A cukorbetegség kezelése

A diabétesz hatékony kezelése nem egyszerű dolog, de már a tudomány lehetővé teszi, hogy jól lehessen együtt élni a betegséggel.

A gyógyszeres, inzulinos kezelés mellett kiemelt szerepet kell kapnia az életmódváltásnak. Ennek érintenie kell az étkezést és a rendszeres sportolást. Külön egészségtudományi szakterület foglalkozik azzal, hogy az életmódváltás milyen hatást gyakorol a cukorbetegekre. Speciális étrendek, mozgás terápiák és stressz kezelési eszközök alkalmazhatók a betegség kordában tartására.

A gyógyszeres kezelés sem maradhat el, de ez a betegség típusától függően eltérő lehet. A 2-es típusú diabétesszel küzdőknek elegendő szájon át bevehető gyógyszereket szedniük. Az 1-es típusú cukorbetegeknek viszont inzulinterápiát kell folytatniuk, hogy a vércukorszintjük a normális szintre be tudjon állni.

Kategória: Body