Ideális körülmények búza mag vetésre

Szerző: Játékmester Közzétéve:

Az őszi búza az ekkor vetett kalászosok közül a legigényesebb fajta. A búza mag vetésre a talaj akkor a legideálisabb, ha a tápanyag szintje kiemelkedő. Ugyanakkor ez csak egy tényező azok közül, amiker oda kell figyelnünk, ha sikeresen szeretnénk termeszteni.

búza mag vetésre

Felkészülés a búza mag vetésre

Rendkívül fontos szemelőt tartani, hogy a búza vetésének szempontjából az elővetemény sem semleges. A legkedvezőbbek ebből a szempontból a hüvelyesek, például a borsó, bab, lencse, szója. Ezek mellett jó választás lehetnek még azok a növények, melyek betakarítási ideje korán van, mint a repce, len, mák vagy a dohány.  Ami pedig kifejezetten rossz elővetemény az maga az őszi búza vagy bármely más kalászos gabona, akár a tritikálé vagy az őszi árpa. Természetesen ezek sem zárják ki a megfelelő terméshozam elérését, de sokkal alaposabb és körültekintőbb talajelőkészítésre lesz szükség.

A talajelőkészítés során nagy figyelmet kell fordítanunk a csapadék talajba történő bevezetésére és megőrzésére. Emellett pedig még arra kell nagy gondot fordítanunk, hogy az utolsó talajmunkát 8-9 centiméter mélyen közvetlenül a vetés előtt végezzük el, ezzel a termőföldet tökéletesen előkészítve búza mag vetésre.

Az őszi búza ideális vetési ideje október 5 és 25 közé tehető. Amire azonban kiemelten figyelni kell az az, hogy szárazabb ősz esetén érdemes mélyebben vetni a kiszáradás elkerülésének érdekében, illetve, ha csapadékosabb évszakról beszélünk, akkor pedig valamivel közelebb a felszínhez. Fontos, hogy az ideális mélység mellett a megfelelő időpontot is megtaláljuk, mivel a túl korai és a túl késői vetés sem hat ideálisan a terméshozamra, ha a vetőmagunk egyáltalán túléli a telet.

A prémium búza ismertetőjelei

A kiemelkedő vetőmag egyik ismertető jele, hogy a magas terméshozam együtt jár a prémium minőséggel és fordítva. Természetesen ugyanennyire fontos az is, hogy a betegségekkel szemben minél ellenállóbb fajtát tudjunk választani.

Kategória: Gazdálkodás