Cukorbetegség A-tól Z-ig

Szerző: Játékmester Közzétéve:

A cukorbetegség a világ leggyakoribb anyagcsere zavara. Magyarországon a lakosság körülbelül 10 százalékát, mintegy 1 millió embert érinti. Bizonyos becslések szerint legalább ennyien lehetnek azok a páciensek, akiket nem diagnosztizálnak. Ennek tudatában érdemes átbeszélni, hogy mi pontosan a cukorbetegség, mitől alakul ki és hogyan lehet megelőzni.

Mindent a cukorbetegségről

Az alábbiakat ebben a cikkben részletesen is összefoglaltuk, most csak nagyvonalakban ismertetjük a cukorbetegség kezelési lehetőségeit, valamint megelőzésének fontosságát: https://cukromcukrom.hu/cukorbetegsegrol/

A cukorbetegség kialakulhat genetikai vagy életmódbeli tényezők következményeként is. Az 1-es típusú cukorbetegség főként a gyermekeket érinti, ilyenkor egy autoimmun testi folyamat eredményeként szűnik meg a szervezet inzulintermelő képessége. Ezen kívül a második leggyakoribb a 2-es típusú cukorbetegség, amely viszont életmódbeli döntések miatt alakul ki. Az elhízás, a mozgásszegény életmód, a túlétkezés, a túl sok szénhidrát fogyasztás mind hozzájárulnak a cukorbetegség kialakulásához.

Sajnos a diabétesz a tudomány mai állása szerint nem gyógyítható, azonban a megfelelő terápiával kezelhető és tartósan tünetmentesíthető. Még fontosabb azonban elkerülni vagy megelőzni a betegséget, hiszen a szövődményei sokkal súlyosabbak, mint maga a cukorbetegség.

Cukorbetegség megelőzése

A cukorbetegség megelőzése az egészséges életmódban rejlik. A rendszeres mozgás (heti 2-3 alkalommal), a szénhidrátfogyasztás minimalizálása, mellette pedig rengeteg friss zöldség fogyasztása már kiindulásnak is megfelelő. Főleg azoknak kell odafigyelniük, akik családjában már előfordult cukorbetegség, és/vagy testalkatukból, életmódjukból kifolyólag hajlamosak a diabéteszre.

cukorbetegség egészséges életmód

Olyan apró változtatásokkal lehet nagy eredményeket elérni, mint például hetente 2-3 alkalommal tornát, edzést beiktatni az életvitelbe, rengeteget sétálni, és az étkezéseket úgy átalakítani, hogy több lassan felszívódó szénhidrát és zöldség kerüljön a tányérokra. Ha a vörös húsokat lecseréljük halra, csirkére, pulykára, akkor már megtettünk egy igen fontos lépést a cukorbetegség megelőzése céljából.

Ne feledje: a cukorbetegséget könnyebb megelőzni, legyőzni pedig csak szigorú diétával és orvosi terápiával lehetséges, ezért figyeljen oda magára és járjon szűrőviusgálatokra.

Kategória: Body